2015. október 30., péntek

Saint Malo és a tenger színei

Pontosan egy éve voltunk Franciaországban, és a pár napos Párizs-nézés után egy napra elmentünk Saint Maloba is. Gyönyörű időnk volt, sütött a nap, lágyan lengedezett a szellő, így nyugodtan nézelődhettünk az egykori kalózvárosban. Ettünk friss baguette-t, és sétáltunk a parton. Bár néhány bátor ember volt, aki így október 31-én is fürdött, én csak lábszárközépig merészkedtem be a vízbe.


2015. október 23., péntek

Lakberendező vizsgamunkám: loft lakás berendezése

Emlékeztek a loftokról írt két hosszú bejegyzésemre (I. rész, II. rész)? Bár akkor nem számoltam be róla, de azért csináltam őket, mert a vizsgamunkámhoz előtanulmányt kellett készítenem.  Bár már bő egy éve elkészült lakberendező vizsgamunkám, azóta se mutattam be. Most eljött az idő, hogy megmutassam,  mint készítettem 2014-ben. Azóta még több dolgot láttam, tágult a látóköröm,
szóval valószínűleg mostmár eltérő lenne az hogy
mit tervezek. A főbb vonalakkal most az azonosulni
tudok, amin igazán változtatnék az az, hogy csak egy
színt használtam, most sokkal bátrabb lennék. 
A bútorokat továbbra is imádom, a
kanapét különösen, de nagy kedvenc az
előszoba sideboardja, a rózsafa írókomód és az
ebédlőasztal.

Jöjjenek a részletek!

2015. október 15., csütörtök

Blaha bútorok - mi honnan, hogyan?

Mikor bemutattam a lakást, már szó esett róla, hogy nagyon minimális költségvetésből dolgoztam, tehát tényleg minden fillérre figyelnem kellett. Az igazán nagy kihívás az volt, hogy ilyen helyzetből is a lehető legjobbat hozzam ki.
Sok mindent vettem az Ikeában: a konyhabútort (Haggeby előlap), az ebédlőasztalt (Melltorp), a kis kanapét (Knopparp) és a foteleket (Nolmyra), a négy ágyból hármat (Tarva), két éjjeliszekrényt (Nesna), a szekrényeket (Aneboda), és az íróasztalokat (Lerberg/Linnmon). Ezek alapvetően a legolcsóbb dolgok közé tartoznak, de szerencsémre néhány dolog épp le is volt értékelve a Family kártyásoknak, így még olcsóbban kijöttem.
A H&M Home-ban vettem a "nappali" díszpárnáit, illetve a geometrikus szőnyegeket. Nagyon szeretem a H&M textiljeit: megfizethetőek, és rengeteg mintával és jó színekben kaphatók.
Ikea+H&M+retró dohányzóasztal

2015. október 11., vasárnap

Kedvenc tapétáim a Boråstapetertől

Imádom a Borastapetert: kifinomult, részletesen kidolgozott papírtapéták, gyönyörű színekkel és mintákkal, (aránylag) megfizethető áron (12-15 000 Ft/tekercs). Bár még nem használtam őket, de alig várom, hogy jöjjön egy munka ahol ilyet tehetek a falra :) Összeszedtem a kedvenceim, hogy ti is megcsodálhassátok őket, ha pedig kedvet kaptatok hozzájuk, a Tapétacentrumban meg tudjátok nézni őket élőben is, és rendelni is tudtok :)

1. Gyerekszobába  sok-sok opció közül lehet válogatni: a hőlégballonosat és a hajósat inkább fiú szobába, a madarasat inkább lány szobába tudnám elképzelni.




2015. október 2., péntek

Őszi élvezetek

Most, hogy beköszöntött a hideg idő, sokaknak elmegy a kedve az élettől is, én ezzel szemben imádom az őszt. Szeretem az esőt, a ködöt bár főleg a meleg lakásból egy csésze tea mellől. Gyönyörűek a sárguló levelek, és puha, meleg pulóvereket lehet felvenni. Bár nyilván a strandoláson kívül szinte bármit lehet csinálni ősszel is, mégis vannak dolgok, amik "ősz-specifikusak", és az embert jó érzéssel tölti el, ha ezeknek a tevékenységeknek hódol az egyre hosszabbra nyúló estéken. Szubjektív kis összeállításom ezeket gyűjti össze, hogy senki ne kedvetlenedjen el, hanem inkább vegye észre az évszak előnyeit, és élvezze őket :)

1. Tea szürcsölgetés

Nincs is jobb egy mézes-citromosnál a hideg őszi-téli estéken. Én személy szerint a gyógynövényből készült teákat preferálom (évekig magunk gyűjtöttük Erdélyben a különböző füveket), sok mentával, és persze ízesítésként mézzel-citrommal. Mivel a régi teáskannám eltört, hétfőn elmentem az Ikeába, és beruháztam egy új darabba (a fedő elképesztően praktikus: még egy órával a főzés után is meleg a tea!), és ha már ott voltam, vettem egy csodás új kék bögrét is, ami FÉL LITER űrtartalmú. Nem is látszik rajta :D Így még lelkesebben iszogatom a teácskámat, szinte minden este :) A teázás szinte minden alább felsorolt programmal összekapcsolható, sőt az összekapcsolás ajánlatos is!


2015. október 1., csütörtök

Hajdanvolt lakok, melyekért meghalok III. - A tökéletes ház

Évek óta nézegettem ezt a 12. kerületi villát, mikor múlt nyáron észrevettem, hogy a kertben munkások dolgoznak: ágakat vágnak, pakolásznak. Azon kívül, hogy reméltem, ez azt jelenti, hogy valaki megvette a házat és végre felújítják, úgy éreztem, végre lehetőségem van megnézni ezt a gyönyörűséget és lefotózni.
A ház az Istenhegyi úton található: van két garázsbeállója, fölötte egy kis portáslakkal, melyben egy konyha, fürdő és egy kellemes méretű szoba van. A ház előtt előkert van, a ház mellett egy kör alakú pavilon. A kert három szintes, a telek lejtős elhelyezkedéséből fakadóan pince/földszint, földszint/első emelet, első emelet/tetőtér. Az épület természetesen a kommunizmus alatt kb. öt lakássá lett szétosztva, de olyan csodálatos adottságai vannak, hogy ha lottót nyernék , biztos ezt a házat venném meg. Tágas, de pont olyan méretű, hogy egy ötfős család már be tudja lakni, és nem akkora, hogy csak fogócskázni lehet benne. A félköríves rész nappalijának ablakai csodás kilátást nyújtanak a budai hegyekre, csakúgy, mint a kerti pavilon és a terasz. Az ajtók, ablakok gyönyörűek, némelyik szobában még megvan az eredeti parketta is. A tetőtérben szanaszét hevernek egy gyönyörű fehér cserépkályha darabjai, a fürdőben pedig még megvan a régi étellift, a portáslakban pedig a PVC alól előbukkan a régi cementlap.
Gyönyörű otthont lehetne belőle kialakítani, és fáj a szívem, hogy rohadásra van ítélve. Csak remélni tudom,, hogy megnyerem a lottót, vagy azt, hogy aki megnyeri, és megveszi ezt a csodát valamilyen csodálatos módon engem bíz meg azzal, hogy berendezzem. Álmodozzatok ti is a képeket nézegetve! :)