2014. július 11., péntek

Hajdanvolt lakok, melyekért meghalok II. - avagy a Havas - vagy Dreher -villa

Évente egyszer, a Szent László-napok keretében lehetőség nyílik a Kőbánya alatt húzódó pincerendszer és a Dreher-villa megtekintésére. Így pár hete nekem is sikerült megnéznem ezt a két elhagyatott látványosságot. Eléggé érdekelt a villa, mert már korábban is láttam róla képeket, így nagyon örültem, mikor megtaláltam ezt a programot.


A villát eredetileg 1856-ban valószínűleg Hild Károly (Hildl József öccse) tervei alapján építtette Havas József jogász, klasszicista stílusban. A szomszédos telken Havas még abban az évben megnyitotta Magyarország első konyakgyárát, ezért volt szüksége a közelben lakóhelyre. Néhány évvel később, 1859-ben a gyárat és az épületet is eladta Perlmutter Jabaknak, aki már sörgyártással próbálkozott. Tőle Dreher Antal vásárolta meg 1862-ben, hogy aztán megalapítsa híres sörgyárát. Az elhelyezkedés választása nem volt véletlen: a Kőbánya alatt húzódó alagútrendszer pinceként volt hasznosítható, és a sörgyártáshoz szükséges víz is könnyen kitermelhető volt. A gyár sikerének köszönhetően hamarosan lehetőség nyílt a villa bővítésére. A munkálatokat már Feszl Frigyes tervei alapján hajtották végre 1872-ben, az eredeti épület stílusához teljes mértékben igazodva. 1907-ben még a hátsó homlokzathoz is toldottak egy kiugró részt Hubert József tervei alapján, de a stílus ekkor sem változott. A második világháború végéig az épület a Dreher Sörgyárak mindenkori vezérigazgatója számára volt fenntartva. Az államszocializmus időszakában államosították, parkját közparkká nyilvánították, mely ma Csajkovszkij-park néven ismeretes, és KGST-piacáról volt "híres". A villát a munkásőrség kapta meg, és elválasztották a parktól. Ennek "köszönhető", hogy a homlokzattól alig pár méterre egy betonkerítés húzódik, melynek másik oldalán a park fekszik. Érdemes lenne a park egy részét visszacsatolni a villához, mert így az épület egyáltalán nem tud érvényesülni. Az épület maga természetesen romlásnak indult, de a cserépkályhák (szinte minden szobában van egy) meglepően jó állapotban maradtak fenn. A rendszerváltás után a villa az önkormányzat kezelésébe került, de továbbra sem történt semmilyen fejlesztés, de legalább őrzéséről gondoskodtak, ami valamennyire óvja az épületet a további romlástól. És most a kis történelmi kitekintés után jöjjenek a képek! Nem valami csodás minőségűek, de a bejegyzés alján lesz link további képekhez (nem sajátokhoz)!
A sörgyár a villával
Első homlokzat

Az épület hátsó része

Rozetta az egyik szobában



Az abszolút kedvenc cserépkályha...

és részlete

A pincében található eredeti konyha





Természetesen elkezdtem gondolkozni rajta, hogy hogyan rendeznék be egy ekkora épületet, ha az enyém lenne. Arra a nem túl meglepő következtetésre jutottam, hogy ha egy ekkora házban nem csak az üres termekben akarunk fogócskázni, akkor minden funkciónak, amit egyébként be lehet zsúfolni egy szobába is, külön szobát kell "adni": így hirtelen lesz könyvtárszobánk, vendégszobánk, mosókonyhánk, kék szalonunk, sárga szalonunk, szivarszobánk, dolgozószobáink, festőszobánk. És be kell látni, hogy ez egy igazán csodás lehetőség: minden szoba stílusa lehet egy picit különböző, de én mindenképp megőrizném az egységet. Gyűjtöttem néhány képet, csak hogy fájdítsam a szíveket:














A villáról bővebben: http://fovarosi.blog.hu/2011/03/19/a_dreher_villa
A pincerendszerről bővebben: http://fovarosi.blog.hu/2011/03/05/kobanyai_pincerendszer
További képek a villáról (nem saját): http://indafoto.hu/Manovezer/page/1?text=dr%C3%A9her_kast%C3%A9ly

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szólj hozzá!