2015. május 8., péntek

Basel és Vitra

Az évben - nem szórakozásból- már másodszor voltam Baselben pár napot. Így most elkezdtem írni róla, de mivel nem tetszett a város, ezért a poszt is annyira szomorú volt, hogy inkább hanyagolom a városi "látnivalók" bemutatását. Ha valaki mégis oda téved, és múzeumba menne, vigyázzon, és nézze meg előtte, hogy az adott alkotó mégis mit csinált, mert nagy csalódások érhetik az embert, és különösen kellemetlen, ha a borsos belépőjegy kifizetése után derül ki, hogy a semmiért fizettünk súlyos svájci frankokat. És a Migros a legolcsóbb bolt, de még az is nagyon drága itthoni szemmel, szóval ne kezdjük el átváltani az árakat! :D
Ami miatt mégis írok az a Vitra Campus, amit második ott tartózkodásom alkalmával sikerült megnéznem. Könnyen megközelíthető a városból a 8-as villamossal és egy kis sétával. Azt, hogy a villamosút közben átlépünk Németországba, egyáltalán nem is lehet érzékelni.
A Vitráról csak annyit, hogy a céget 1950-ben alapították, és magas minőségű design bútorok gyártásával foglalkoznak. Valószínűleg mindenki látott már általuk gyártott Eames vagy Panton székeket, vagy legalábbis ezek másolatait. A Campus több részből áll, itt van a gyár, illetve egy múzeum, a Vitra Design Museum, ahol különböző időszakos kiállításokat tartanak, illetve a Vitra Haus, ahol az aktuális kollekciót mutatják be  több emeleten, illetve az Eames Lougne Chair elkészítésének folyamatába és a gyár alapításának körülményeibe is bele lehet pillantani. A gyárat naponta néhány alkalommal idegenvezetés keretben lehet megnézni.
A Campus:



A Design Museum:


És a Vitra Haus, ami szerintem egy ZSENIÁLIS épület, nagyon világos, nagyon "kecses" belül, és ráadásként még a kilátása is gyönyörű, szóval szívesen laknék benne!


Csak a Vitra Haust néztem meg időhiányban, de az nagyon tetszett! A földszinten ajándékbolt van, ahol többek közt miniatűr székeket vehetünk, illetve egy kávézó.
Az emeleteken a kollekciót mutatják be, különböző csodás enteriőrökben, illetve a teljes anyagválaszték is megtekinthető, és persze mindenbe bele lehet ülni, meg lehet fogdosni, szóval tiszta élmény :)
Most pedig beszéljenek helyettem a nem túl csodás telefonos fotóim:


















Érdemes megnézni ha arra járunk! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szólj hozzá!