2013. november 28., csütörtök

Kályhák és stukkók - modernnel keverve?

Nemrég bemutattam a nagycenki kastélyban található gyönyörű cserépkályhákat, és már akkor is írtam, hogy szívesen elfogadnék egy ilyen darabot otthonra, egy hozzá tartozó kastéllyal együtt. Említettem, hogy nem hozzá korban "illő" antik bútorokkal társítanám, hanem modernnel.
Ennek oka, hogy egyrészt szerintem jobb ha az ember nem azt érzi, hogy egy múzeumban él, másrészt pedig nagyon szép látvány nyújtanak ez előtt a háttér előtt a szép formájú, modern design bútorok.
Valószínűleg sokan nem értik, hogy ez hogy nézhet ki jól, így arra gondoltam, mutatok néhány példát, amelynél sikeresen ötvözték az antikot és a modernt, és így szerintem gyönyörű élettereket hoztak létre.
Először néhány eset, mikor a cserépkályha van a főszerepben:

Antik fehér cserépkályha, fa parketta,Tom Dixon lámpa
Vajszínű cserépkályha, és Thonet székek az ebédlőben (irigylem a padlót!)
Az elmaradhatatlan fehér cserépkályha, intarziás fa parkettával és bőrkanapé (azért bevallom, a tehenek és zebrák nem a szívem csücskei a lakásban...)
Gyönyörű kályha, gyertyák, modern lámpa és festmény: ilyen egy kellemes hangulatú háló
Itt pedig a kandalló a régiség:

A fa tárolására használt rész is egy szép és ötletes megoldás
És egy kakukktojás vaskályhával, fekete kárpitos kanapéval, és antik csillárral

Ezekben a lakásokban pedig a stukkók, illetve a díszes, nagy méretű ablakok és ajtók játsszák a főszerepet:

Óriási belső tér+terasz+fényár+belmagasság=luxus a belvárosban
Stukkó + Barcelona- és Eames-szék
"Munkasarok"
És végül a két kedvencem:

Olyan szép...
...hogy nem is igaz!
Néhány apró halk megjegyzés, hogy ne ilyen és ilyen eredményt kapjunk:
1. Az ilyen megoldások elsősorban valóban régi, nagy belmagasságú, eredetileg ilyen adottságokkal rendelkező házakban mutatnak jól, vagyis ha nincs ilyen adottságokkal rendelkező lakásunk akkor VEGYÜNK EGYET (hasznos tanács) de semmiképp se kezdjünk el kamu stukkókat pakolgatni a falra! Ez maximum akkor megengedhető, ha ilyen adottságú a lakás (pl. régi bérház, stb.), de valamilyen oknál fogva mégsincs benne stukkó.
2. FEHÉR!
A fal mindenképpen legyen fehér, de mint a képeken látszik, sok helyen a parketta/padló is fehér, illetve a bútorok nagy része is.
3. A többi szín: fekete, szürke árnyalatai, barna, faszínek, és arany. Legalábbis, ha az eleganciára törekszünk. A hálószobás képen több szín is szerepet kap, ettől rögtön bohókásabb lesz a hangulat, ezt viszont nyilván mindenkinek saját magának kell eldönteni, hogy mennyi színt szeretne. Egyébként ha viszünk is be néhány színt, én a magam részéről a pasztell árnyalatokat részesíteném előnyben.
4. Képek, fekete-fehér fotók, arany tükrök, különleges formájú bútorok!
Valószínűleg alig néhányan engedhetnek meg maguknak designer székeket, de mindenféle hasznos helyek vannak (vatera, bolhapiacok, stb.) ahol a szemfüles emberek kincsekre akadhatnak, mint bútorok, mint antik tükrök, apróságok tekintetében. Érdemes körülnézni, mérlegelni, megfontolni és agresszívan alkudozni, mert megéri!
+1 Még egy szó a lakásról: Amint az elején írtam, ne hamisítsunk stukkókat, mert az nem tesz jót, de ha bérházban van kisebb lakásunk, ott kivitelezhetők ezeknek a képeknek, enteriőröknek a mini-verziói, csak nagyon kell vigyázni az arányokra! Nem is baj, hogy nincsenek stukkók, az ablakok és az ajtók tökéletesen megteszik, legfeljebb beszerezhetünk egy antik csillárt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szólj hozzá!