2014. június 1., vasárnap

A petróleumlámpa új élete


Egyszer találtam egy zseniális saját készítésű lámpa-projektet, ami nagyon megtetszett. Ez volt az (a képre kattintva láthatjátok a projektleírást):

loveandrenovations.com/2012/07/a-handmade-dining-room-light/

Annyira tetszett, hogy el is határoztam, meg fogom valósítani. El is kezdtem gyűjteni a kiégett égőket, de aztán közbeszólt az élet. Előkerült egy csomó régi petróleumlámpa üveg, amiből 6 darab ugyanakkora méretű volt. Ez a "kincstalálás" kicsit más irányba terelte a csillárról szövögetett terveimet. Az új terv az lett, hogy egy hasonló mennyezeti dobozból fogom két sorban lelógatni a 6 db lámpaüveget, és valahogy megoldom, hogy ne essenek le. Ez volt az a része a dolognak, amit a legnehezebben sikerült kitalálni, de kezdjük az elejéről a megvalósítást.

 A kamrában talált lécekből és egy fogalmam sincs honnan előkerült négy mm vastag MDF lapból egy mennyezeti dobozt fabrikáltam. Mérete 70*25*10 cm lett, mivel az MDF méreteihez alkalmazkodtam. 
Kitaláltam, hogy milyen távol legyenek egymástól a lyukak, és kifúrtam a vezetékek helyét, majd az egész dobozt lefestettem valamiféle fekete festékkel, amit a kamrában találtam. Ha valakinek nincs a kamrában elfekvőben festéke, akkor fekete zománcfestéket javaslok. Az enyém szerintem fémfesték volt, és nem is lett olyan egyenletes és szép az eredmény, de mivel majdnem 4 méter a belmagasság, ezt ugyebár úgyse fogja soha senki észrevenni.
A következő lépés: szerezz be egy villanyszerelőt! Én nyilván nem értek a villanyszereléshez, ezért a villanyszerelő segített nekem abban, hogy: a vezetéket és a foglalatot összerakta (erre biztos van valami szakkifejezés), és összekötötte a hat égőt, és bekötötte, illetve ő szerelte fel az egész dobozt is a plafonra. És ide kapcsolódik tanácsom, miszerint az oldallapok jobb lett volna ha nem 10, hanem kb 3-4 centisek, mivel úgy könnyebben, és nem tizenvalahány cm-es csavarokkal kellett volna felfúrni a dobozt a mennyezetre.
Mielőtt viszont felpakoltuk az egészet a plafonra, a hat vezetékre fel kellett fűzni a "csodaszerkezetet", aminek köszönhetően nem esnek le az üvegek. Ez pedig sok gondolkozás után 6 db, pont a lámpa nyakára illő befőttesüveg kupak lett, aranyszínűre fújva, és több helyen kilyuggatva, illetve 6 db műanyag palack levágott nyaka (a csavaros részt is levágtam - kenyérvágó géppel, barbár módon). A palack levágott része tökéletes a célra,  mivel átlátszó, így alig lehet észrevenni, be lehet gyömöszölni az üvegbe, mivel hajlékony, viszont nem olvad meg. A befőttesüveg kupakja pedig lezárja a tetejét az üvegnek, így a por nem megy be, viszont a lyukak miatt szellőzni tud. Ezután már csak az égők becsavarása, és az üvegek felhelyezése volt hátra. 
A folyamat béna telefonos fotókon:

Az üvegek feltevése előtt így nézett ki

Látszik a műanyag, szinte teljesen rásimul belülről az üvegre

Felül sok lyukat fúrtam (körzővel) a befőttesüveg kupakokra
És az eredmény:


3 megjegyzés:

  1. Nagyon szép lett! Bár lenne itthon néhány kóbor petróleumlámpa :)

    VálaszTörlés
  2. Ez a pille palackos megoldas zsenialis! Hogy jutott eszedbe? Szep lett!

    VálaszTörlés
  3. Hát gondolkoztam, hogy mi az ami átlátszó, bírja a hőt, hajlítható valamennyire, és egyszercsak beugrott, hogy: "pillepalack-nyak!" :D

    VálaszTörlés

Szólj hozzá!